ATHENE - Een nationale staking tegen de regering heeft woensdag het openbaar leven in Griekenland grotendeels lamgelegd. Banken, winkels, onderwijsinstellingen en overheidsdiensten blijven gesloten en het openbaar vervoer rijdt niet.

Ook het vliegverkeer is volledig ontregeld. Ruim honderd binnenlandse en buitenlandse vluchten op de internationale luchthaven van Athene zijn geannuleerd. Op de luchthavens zijn geen buitenlandse toeristen gestrand omdat ze tijdig waren geïnformeerd door hun luchtvaartmaatschappijen.

Ook Griekse televisiezenders en radiostations stopten woensdag enkele uren met hun reguliere uitzendingen. In de Griekse hoofdstad en andere grote steden in het land staan grote demonstraties gepland. De metro in Athene rijdt wel om de vele demonstranten te vervoeren.

Het protest is gericht tegen het sociaal-economische beleid van de conservatieve regering van premier Kostas Karamanlis. Alle vakbonden, zowel in de private als in de publieke sector, hebben opgeroepen tot de grootste landelijke staking sinds het aantreden van de regering-Karamanlis in 2004. Alleen de acties bij het openbaar vervoer gaan donderdag gewoon door.