AMSTERDAM - ABN Amro wil zijn vastgoedonderdeel Bouwfonds verkopen. Het onderdeel behoort niet langer tot de kernactiviteiten, liet de bank woensdag weten. ABN Amro peilt in het eerste kwartaal volgend jaar de belangstelling voor Bouwfonds.

ABN Amro stootte maandag al zijn deel in de Hongaarse K&H Bank af aan het Belgische KBC voor 510 miljoen euro. Bouwfonds houdt zich bezig met vastgoedontwikkeling en de financiering daarvan. In maart gingen de hypotheken van Bouwfonds over naar ABN Amro Nederland, waarmee de bank in grootte het derde hypotheekbedrijf van Nederland werd.

Bouwfonds behaalde in de eerste negen maanden van dit jaar een nettowinst van 95 miljoen euro en een omzet van 360 miljoen euro. De vastgoedbank ontwikkelt kantoren, winkels en woningen. Het onderdeel is actief in Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Tsjechië en Slowakije. In 2004 verkocht Bouwfonds ongeveer 10.000 woningen.

1 miljard

ABN Amro, dat Bouwfonds begin 2000 overnam, wil niet kwijt hoeveel het bedrijfsonderdeel moet opbrengen. "Daar zeggen wij niets over", aldus een woordvoerder. Bouwfonds staat volgens de zegsman voor iets meer dan 1 miljard euro in de boeken.

ABN Amro meldde woensdag ook dat het in augustus van 2004 aangekondigde besparingsplan, dat de kosten vanaf 2007 met jaarlijks 600 miljoen euro moet verminderen, goed op schema ligt. De bank verwacht nu dat de bezuinigingsoperatie vanaf 2008 op ten minste 750 miljoen euro uitkomt.

De bank herhaalde de verwachting dat de nettowinst, exclusief eenmalige posten, over de tweede helft van dit jaar ten minste gelijk is aan die in het eerste halfjaar. Toen bedroeg de nettowinst 1,88 miljard euro.