AMSTERDAM - De Nederlandse economie zal volgend jaar met ruim 2 procent groeien. Dat heeft de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Nout Wellink, gezegd in een toespraak, die dinsdag op de website van DNB is gepubliceerd. Eerder ging de centrale bank uit van een groei van 1,8 procent.

De DNB-president ziet 2006 als het jaar van herstel. Hij verwacht dat de groei van de economie dit jaar uitkomt op minder dan 1 procent. In 2004 steeg het Nederlandse bruto binnenlands product nog met 1,7 procent. Met zijn uitlatingen loopt Wellink vooruit op het woensdag te publiceren jongste kwartaalbericht van DNB met de nieuwe ramingen over de economische groei.

Met de nieuwe schatting voor 2006 is DNB voorzichtiger dan het Centraal Planbureau (CPB). Dat gaat volgens de recentste prognose uit van een groeicijfer van 2,5 procent. Drie grote banken (ABN Amro, Fortis en Rabobank) mikken in hun vooruitblikken op 2006 op een groei van 2 procent.

Inflatie

Wellink zei gelukkig te zijn met de, ondanks de sterke stijging van de olieprijzen, lage inflatie. Hij ziet vooralsnog geen doorwerking van hogere energieprijzen in de prijzen van andere producten en verwacht dat de inflatie volgend jaar uitkomt op 1,4 procent. Dit jaar stegen de prijzen met 1,6 procent.

Ook ziet Wellink de eerste tekenen van herstel van het consumentenvertrouwen. De jongste cijfers laten volgens de bankpresident zien dat de consumptie voorzichtig begint aan te trekken.