NEW YORK - Het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips wil voor 35,6 miljard dollar de olie- en gasproducent Burlington Resources overnemen. De op twee na grootste oliemaatschappij van de Verenigde Staten biedt per aandeel 46,50 dollar in contanten en een deel van zijn eigen aandeel. Dat komt neer op een premie van 11,5 procent ten opzichte van de slotkoers die het aandeel Burlington maandag noteerde.

De aandelen Burlington zijn de laatste tijd hard omhoog gegaan door speculaties over een overname. Maandag had de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal nog gemeld dat er deze week een bod zou worden uitgebracht.

Burlington is vooral actief in moeilijk te ontginnen gasvelden in onder meer Texas en de Rocky Mountains. De onderneming haalde in het derde kwartaal dit jaar een omzet van 2 miljard dollar en een winst van 748 miljoen dollar.

ConocoPhillips was in het derde kwartaal goed voor een omzet van 49,7 miljard dollar. Daar kwam een winst uit van 3,8 miljard dollar. Het concern ontstond in 2002 door de samenvoeging van de olieconcerns Conoco en Phillips. Deze fusie had een waarde van 17 miljard dollar.

De aandeelhouders van Burlington moeten hun goedkeuring geven voor de overname. Als het overnamebod slaagt, is de acquisitie de grootste in de Amerikaanse oliesector van dit jaar. Tot nu toe is de overname van Unocal door Chevron de grootste in die branche. Deze transactie is 17,8 miljard dollar waard.

De combinatie van de twee bedrijven heeft een beurswaarde van ongeveer 135 miljard dollar. De gecombineerde schuld bedraagt 29 miljard dollar. ConocoPhillips staat nu derde op de ranglijst van Amerikaanse oliemaatschappijen. Met Burlington erbij blijft het concern derde staan, maar de afstand tussen ExxonMobil en Chevrion Texaco wordt dan wel een stuk kleiner.