NEW YORK - Het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips wil voor 30 miljard dollar de olie- en gasproducent Burlington Resources overnemen, zo heeft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal maandag in zijn online editie gemeld. De twee concerns wilden niet reageren, maar volgens de krant wordt de transactie nog deze week aangekondigd.

Burlington is vooral actief in moeilijk te ontginnen gasvelden in onder meer Texas en de Rocky Mountains. De onderneming haalde in het derde kwartaal dit jaar een omzet van 2 miljard dollar en een winst van 748 miljoen dollar.

ConocoPhillips was in het derde kwartaal goed voor een omzet van 49,7 miljard dollar. Daar kwam een winst uit van 3,8 miljard dollar. Het concern ontstond in 2002 door de samenvoeging van de olieconcerns Conoco en Phillips. Deze fusie had een waarde van 17 miljard dollar.

Als het tot een overname van Burlington komt, is die de grootste in de Amerikaanse oliesector van dit jaar. Tot nu toe is de overname van Unocal door Chevron de grootste in die branche. Deze transactie is 17,8 miljard dollar waard.