KOEWEIT - De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) verandert de maximale hoeveelheid olie die ze produceert, in het komende kwartaal niet. Het productieplafond blijft staan op 28 miljoen vaten (van 159 liter) per dag.

Maandag houdt de OPEC een officiële ministersvergadering in Koeweit. Voordat het officiële beraad begon, zijn de ministers van Olie het onderling al eens geworden, zo verklaarde sjeik Ahmed al-Hahd al-Sabah, voorzitter van de OPEC. Tijdens de voltallige vergadering zal het besluit worden bekrachtigd, aldus de OPEC-voorzitter.

Het besluit komt niet als een verassing. De olieprijzen zijn hoog, de vraag is groot en de oliedollars stromen de OPEC-landen binnen. Die situatie kan met de komst van de lente veranderen, wanneer de vraag afneemt en de voorraden groter worden. De prijzen dalen dan doorgaans.

Wellicht in januari of begin februari vergadert de OPEC weer. "Dat vraagt om andere maatregelen om de markt in evenwicht te houden", aldus Ali al-Naimi, minister van Olie van Saudi-Arabië.

De OPEC besloot tevens de reserveproductiecapaciteit, die het in september ter beschikking stelde toen de olieprijzen op een record stonden, in te trekken. Dat gebeurt eind deze maand. Er is nauwelijks een beroep op die reservecapaciteit gedaan. "Het is louter psychologisch", aldus de Algerijnse minister van Olie, Chakib Khelil.