KOEWEIT - De organisatie van olieproducerende en - exporterende landen (OPEC) is niet van plan de komende wintermaanden de oliekraan verder open te draaien om zo de hoge olieprijs te drukken. De president van het oliekartel, sjeik Ahmad al-Fahd al-Sabah, sprak deze stelling zondag uit op de vooravond van de OPEC-vergadering die maandag van start gaat.

De OPEC-topman weet zich gesteund door de belangrijkste olieproducent Saudi-Arabië. Sjeik Ahmad wijst er verder op dat de olieproductie al op het hoogste niveau ligt van de laatste 25 jaar.

Niet alleen de gevestigde industrielanden, maar ook opkomende economieën zoals China en India, kijken met spanning uit naar de OPEC-bijeenkomst. De verwachting is dat de komende winter de olieprijs verder stijgt als de vraag naar stookolie vanuit de Verenigde Staten zal toenemen.

De kans op verhoging van het productieplafond lijkt er na de woorden van sjeik Ahmad niet in te zitten. Analisten hopen dat de OPEC wel de toezegging handhaaft om voor een periode van drie maanden haar oliereserves beschikbaar te houden als de wereldmarkt daar om vraagt. Verder zijn waarnemers benieuwd wanneer het oliekartel zijn eerstvolgende vergadering vaststelt.

Sommige OPEC-leden willen in januari of februari al verder praten. Zij vrezen dat bij het huidige productieniveau van 30 miljoen vaten (van 159 liter) per dag afnemers voorraden gaan aanleggen, waarna de prijzen in het voorjaar in elkaar zullen zakken. Een vat olie kostte vrijdag bijna 60 dollar.