RIJSWIJK - Zittend brandweerpersoneel met minder dan twintig dienstjaren mag toch blijven doorwerken als dat medisch verantwoord is. Dat hebben de vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zondag afgesproken. De aanvulling op het eerder gesloten CAO-akkoord is voor de VNG de laatste concessie op voorwaarde dat de brandweerlieden weer aan het werk gaan.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens het nieuwe akkoord kunnen ze in beginsel in actieve dienst blijven tot hun vutleeftijd van 55 jaar. Op 55-jarige leeftijd kunnen ze in deeltijd-VUT. Afhankelijk van hun dienstjaren werken ze door tot hun 56e of tot 59e jaar. De brandweerlieden waren bang dat ze na twintig jaar bij de gemeentereiniging ingezet zouden worden.

Leeftijdsontslag

Aan de afschaffing van het functioneel leeftijdsontslag kon niet worden getornd. Brandweerlieden mogen op hun 55e niet langer met pensioen. "De politiek dwingt ons daartoe, maar de andere angel is er wel uitgehaald", zo reageerden de bonden.

Reactie brandweer

Of de brandweermensen hun wilde acties zullen staken is nog onduidelijk. Een woordvoerder van de actievoerdende spuitgasten reageerde "gematigd positief" op de aanpassingen. Zondagavond rond 20.00 uur komen vertegenwoordigers van verschillende brandweerkorpsen in Amsterdam bijeen om te praten hoe ze nu verder moeten.

Acties

Dit weekeinde waren er weer wilde acties bij verschillende korpsen in Nederland. Zowel Amsterdam als Rotterdam vroeg aan het ministerie van Defensie verlenging van bijstand door het leger. Oorspronkelijk zou militair personeel in Amsterdam tot maandagmiddag actief zijn.