HOEGAARDEN - Ruim 3000 Belgen zijn zaterdagochtend de straat opgegaan om te betogen tegen sluiting van bierbrouwerij Hoegaarden. Bierliefhebbers, dorpelingen en werknemers vinden het een schande dat eigenaar InBev het brouwen van het zoete witbier overbrengt van het dorp Hoegaarden ten oosten van Leuven naar Jupille bij Luik.

Alleen het vullen van de flessen zou in Hoegaarden blijven, onder meer als attractie voor toeristen. "Zijn ze zat geworden?", stond te lezen op spandoeken tijdens de betoging die het gemeentebestuur had georganiseerd.

Het protest tegen de overbrenging van de productie naar Jupille groeit de laatste weken sterk. Ruim 2000 personen en organisaties hebben op de website www.redhoegaarden.be hun steun betuigd aan het protest.

Werknemers van de brouwerij hebben recent enige dagen het werk neergelegd. Vakbonden onderhandelden donderdag nog vergeefs met InBev uit Leuven, 's werelds grootste bierconcern. Ze zeiden niets wijzer te zijn geworden over de reden waarom de directie het brouwen van het witbier verplaatst.

Banen

Duidelijk is wel dat de maatregel 59 banen kost. Het gaat ook ten koste van de smaak, waarschuwde oprichter Pierre Celis onlangs. Celis begon in het midden van de jaren zestig in zijn eigen huis in Hoegaarden het witbier te brouwen. "Het geeft altijd een verschil in smaak en kwaliteit, als bier plotseling op een andere plaats gebrouwen wordt. Dat heeft te maken met het water, andere brouwketels, een andere manier van brouwen", zegt Celis. "Als ik geen tachtig jaar was, zouden ze nog met mij af te rekenen krijgen".