ALKMAAR - Brandweerlieden in Alkmaar hebben vrijdagochtend het stadhuis in hun gemeente bezet. Dat meldde een medewerkster van het stadhuis vrijdag. Met de bezetting geven de actievoerders uiting aan hun ongenoegen over het bereikte cao-akkoord tussen VNG en vakbonden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het stadhuis is omsingeld door brandweerauto's en actievoerders hebben de omgeving afgezet met linten. Aan de voorgevel van het gebouw hangt een spandoek waarop in grote letters het woord 'bezet' staat. De brandweer deelt folders uit aan voorbijgangers om het protest toe te lichten.

"Het gaat om een publieksvriendelijke actie", aldus brandweerwoordvoerder W. Veenendaal. De bezetting gaat volgens hem dan ook niet ten koste van de veiligheid in Alkmaar. "In geval van nood kunnen we vanuit het stadhuis uitrukken", aldus Veenendaal.

De bezetting, waarbij ongeveer twintig brandweerlieden zijn betrokken, begon om kwart over zeven. Op de bode na, zijn alle gemeenteambtenaren die op het stadhuis werken vrijdagochtend doorgestuurd naar het stadskantoor waar ze het verloop van de actie afwachten.

Acties

Eerder op de dag voerden brandweerlieden in Den Bosch en Leeuwarden acties op snelwegen rondom die steden. Ze reden met brandweerwagens over de volle breedte van de wegen om het verkeer te stremmen. Tegen 08.30 uur waren de acties op de wegen voorbij.

De brandweerlieden in Leeuwarden gingen na de actie terug naar de brandweerkazerne. In Den Bosch verzamelden de actievoerders zich voor het stadskantoor in het centrum van de stad.

De brandweerlieden staken uit onvrede met het bereikte cao-akkoord tussen VNG en vakbonden.