TOKIO - Een medewerker van het effectenkantoor van de Japanse bank Mizuho Financial Group heeft waarschijnlijk de duurste typefout ooit gemaakt. Door op een verkeerde knop te drukken, werden voor 1 yen per stuk 610.000 aandelen in het Japanse bedrijf J-Com verkocht. Dit had eigenlijk een opdracht voor de verkoop van één aandeel voor 610.000 yen moeten zijn. De fout kostte de bank 27 miljard yen (190,5 miljoen euro).

De vergissing kwam al na twee minuten aan het licht, nadat de verkeerde opdracht was verzonden. Medewerkers van Mizuho Securities probeerden vier keer de opdracht in te trekken, maar hun pogingen faalden.

Daarop moest het effectenkantoor de stukken grotendeels terugkopen voor de marktprijs. Het fonds J-Com maakte op die dag zijn debuut op de effectenbeurs van Tokio en Mizuho was een van de begeleidende banken.

De president van Mizuho Securities, Makoto Fukuda, moest woensdagavond diep buigen. Hij bood de investeerders, de opdrachtgever en alle anderen zijn excuses aan. Mizuho Financial Group is met een marktwaarde van 88,7 miljard dollar de op een na grootste bank van Japan.