VOORBURG - De inflatie is in november op 1,8 procent uitgekomen. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan in oktober, toen de consumentenprijzen 1,6 procent hoger lagen dan een jaar geleden. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

De stijging is vooral veroorzaakt door de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen. Met name groente en aardappelen werden duurder en dat gold ook voor alcoholvrije dranken.

De prijzen van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken lagen in november gemiddeld 0,7 procent hoger dan een jaar geleden. Het is volgens het CBS voor het eerst sinds november 2003 dat deze prijzen zijn gestegen. Maar voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken zijn nog altijd 5,2 procent goedkoper ten opzichte van oktober 2003. Halverwege die maand van dat jaar begon de prijzenoorlog in de supermarkten.

Van maand op maand daalden de consumentenprijzen met gemiddeld 0,2 procentpunt. Dat komt vooral doordat autobrandstoffen in november gemiddeld 4,8 procent goedkoper waren dan in oktober. Ze waren nog wel 8,2 procent duurder dan vorig jaar november. Dat ondanks deze prijsdalingen de inflatie toch steeg, komt doordat vorig jaar november de prijzen ten opzichte van oktober nog iets sterker daalden dan dit jaar, aldus het CBS.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode kwam uit op 1,6 procent. Dat is een stijging van 0,1 procentpunt ten opzichte van de maand oktober.