RIJSWIJK - Brandweerlieden hebben donderdag opnieuw een wilde actie gevoerd tegen de afschaffing van het zogenoemde functioneel leeftijdsontslag (flo). In de ochtendspits hinderden zij met langzaam rijdende en soms stil staande brandweerwagens het verkeer op een aantal snelwegen.

Op de A9 bij het Rottepolderplein werden zelfs korte tijd blusvoertuigen dwars over de weg gezet. De mobiele eenheid van de politie dreigde daartegen op te treden, aangezien een dergelijke actievorm niet is toegestaan. Daarop reden de brandweerwagens weer langzaam verder.

Acties

De wilde acties veroorzaakten ook vertraging op de snelwegen A2 en A27 rond Utrecht, op de A4 bij Den Haag en op de A9 bij Amsterdam. Op de A27 liep de file op tot 27 kilometer tussen Almere-Stad en knooppunt Rijnsweerd bij Utrecht. Rond 08.30 uur werd de actie beëindigd.

Ambtenaren met fysiek zware beroepen, zoals bij de brandweer of op ambulances, konden tot nog toe op hun 55e met pensioen door de flo-regeling. Volgens aangepaste fiscale wetgeving mag dit niet meer in 2006, waardoor de vakbonden en werkgevers gedwongen waren om de regeling af te schaffen en een andere voorziening te treffen.

Vakbonden

De acties zijn georganiseerd zonder steun van de vakbonden. Die bereikten dinsdag namelijk een akkoord met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over een nieuwe cao. Daarin zijn ook afspraken gemaakt over het flo. De bonden hebben gezegd dat ze het akkoord met een positief advies voorleggen aan hun achterbannen.

Diezelfde dag gingen brandweerlieden echter al over tot wilde acties uit onvrede over het verdwijnen van het flo. In Rotterdam, Amsterdam en Maastricht meldden ze zich massaal ziek. De bonden steunen de collectieve arbeidsovereenkomst onder meer omdat daarin naar hun mening een goede overgangsregeling voor het flo staat. Wie twintig jaar of langer brandweerman is, mag ook in de toekomst gewoon op zijn 55e stoppen met werken, net als in de flo-situatie.

Onvrede

Vakbondsbestuurder P. Wiechmann van Abvakabo FNV noemde de acties van donderdag "reden voor ongerustheid, want de oppositie is nog groter dan ik al verwacht had". Deze dagen bezoeken de kaderleden van de vakbonden brandweerkazernes om uitleg te geven over het cao-akkoord. "Dit zit de mensen vreselijk hoog. Er bestaat ook veel onvrede over de bonden. De brandweermannen vinden dat wij dit nooit hadden mogen afspreken."