BRUSSEL - Nederland, Zweden en Denemarken hebben Europees commissaris Mandelson (buitenlandse handel) woensdag opgeroepen terughoudend te zijn met het nemen van maatregelen tegen schoenimporten uit China en Vietnam. Dat is vernomen uit diplomatieke bronnen in Brussel.

De drie EU-lidstaten willen dat Mandelson pas actie onderneemt als duidelijk is aangetoond dat China en Vietnam echt grote partijen schoenen op de Europese markten dumpen.

Eerder kregen de drie EU-lidstaten ook al de steun van Finland voor protest tegen Europese acties die waren gericht op het terugdringen van Chinese textielimporten.

In een brief aan Mandelson stellen Nederland, Zweden en Denemarken dat de acties tegen Chinese importen vooral zijn ingegeven door klachten van textiel- en schoenproducenten uit diverse EU-lidstaten met een grote eigen industrie. De belangen van de consument, die baat heeft bij goedkope importen, worden volgens Den Haag, Stockholm en Kopenhagen echter te veel uit het oog verloren.

De drie lidstaten denken ook dat acties tegen China de komende onderhandelingen over een wereldhandelsakkoord, waarover volgende week nieuwe besprekingen beginnen in Hongkong, kunnen ondermijnen. Mandelson heeft nog geen acties ondernomen tegen Chinese schoenimporten, maar zou mogelijk dit jaar wel maatregelen willen treffen.

Volgens Nederland, Zweden en Denemarken is dat veel te snel en in strijd met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), die een onderzoek van negen maanden voorschrijven. Het onderzoek van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, naar dumpingpraktijken op het gebied van schoenen is pas in de zomer van dit jaar begonnen.

Vooral Zweden is fel gekant tegen hogere invoerheffingen of mogelijke importbeperkingen voor Aziatische producenten, onder invloed van de grote Zweedse modeketen Hennes&Mauritz. Deze wil goedkoop textiel kunnen blijven importeren vanuit China en andere landen in de regio.