DEN HAAG - De Nederlandse Staat heeft zijn belang in telecomconcern KPN gehalveerd tot 8 procent. Dit heeft het ministerie van Financiën woensdag bekendgemaakt.

Het ministerie verkocht 105 miljoen aandelen KPN aan ABN Amro Rothschild en 60 miljoen aandelen aan KPN. De stukken hadden dinsdag bij het sluiten van de effectenbeurs in Amsterdam een waarde van in totaal 1,4 miljard euro. ABN Amro Rothschild mag de aandelen gedurende een periode van 180 dagen niet verkopen.

Het ministerie liet verder weten dat de Staat voor eind dit jaar van het zogeheten gouden aandeel in KPN afwil. De overheid kan met dit aandeel nu nog een overname van het bedrijf voorkomen. Bij de onderhandelingen met het Spaanse Telefónica in het voorjaar van 2000 bleek dat een groot obstakel. Onder druk van de Europese Commissie heeft minister Zalm van Financiën besloten het gouden aandeel af te stoten.

De staat verkocht in januari dit jaar voor het laatst aandelen KPN. De opbrengst bedroeg toen voor 150 miljoen aandelen ongeveer 1,1 miljard euro. In 2001 had de overheid nog bijna 35 procent van de voormalige staatsmonopolist in telefonie in handen.