UTRECHT - Huiseigenaren hoeven niet te vrezen dat hun bezit volgend jaar in waarde daalt. Dat heeft althans Rabobank dinsdag voorspeld. De rentetarieven zullen in 2006 weliswaar stijgen, maar de economische groei biedt voldoende tegenwicht om een prijsdaling te voorkomen. Daarnaast is er nog altijd een tekort aan nieuwbouwwoningen, waardoor de huizenmarkt krap blijft.

De breed verwachte rentestijging zal er voor zorgen dat de maandlasten voor een koopwoning toenemen. Verder zal het door nieuwe regels minder makkelijk worden om riskant hoge hypotheken af te sluiten. De grootste hypotheekverstrekker van Nederland is daarom "gematigd positief" over de huizenmarkt en rekent op een prijsstijging van 2,5 procent. Dit jaar worden de huizen volgens de bank 3 procent duurder.

De voorspelling van Rabobank strookt niet met de vooruitblik die concurrent ABN Amro vorige week presenteerde. De ABN-economen voorzien volgend jaar een prijsdaling van 2 procent. ABN Amro tilt zwaarder aan de gevolgen van een rentestijging en de meer stringente regels voor hypotheken dan de branchegenoot uit Utrecht. Bovendien wijzen de ABN-economen erop dat de beperkte huurstijging consumenten niet bepaald aanzet tot een zoektocht naar een koopwoning.