MAASTRICHT/AMSTERDAM/ROTTERDAM - Brandweerlieden in Amsterdam, Rotterdam en Maastricht voeren sinds dinsdagochtend weer actie tegen het functioneel leeftijdsontslag (FLO). Een woordvoerder van de actievoerders in Amsterdam meldde dat daar 125 medewerkers sinds 8.00 uur overwerken. Hij benadrukte dat de dienstverlening niet in gevaar komt.

Bekijk video brandweer Amsterdam: Modem/ Breedband

In Maastricht heeft het personeel van de brandweer zich massaal ziek gemeld. De vakbonden steunen de acties niet.

In Rotterdam zijn tachtig brandweerlieden 'ziek' thuis. Ook bij de gezamenlijke brandweer wordt actie gevoerd. Daardoor zijn vijf kazernes op de Maasvlakte minimaal bezet. Aan die actie doen ongeveer 35 mensen mee. In Spijkenisse hebben zeven brandweermannen zich ziek gemeld.

Een woordvoerder van de brandweer Rotterdam stelde geen idee te hebben wanneer de actie afgelopen is. "Dit is een spontane actie van uitrukploegen door het hele land. Het zou dus best zo kunnen zijn dat iedereen zich morgen weer ziek meldt."

Brandweerlieden, ambulancebroeders en bus- en tramchauffeurs gaan door het FLO nu verplicht op hun 55e met pensioen. Dat heeft te maken met de zware fysieke belasting van deze beroepsgroepen. De VNG wil het FLO al jaren afschaffen. Dit jaar moet het er volgens de VNG echt van komen omdat de Wet leeftijdsdiscriminatie in 2006 het leeftijdsontslag verbiedt.

De werkgevers willen fysiek zwaar belaste werknemers tijdig een andere functie aanbieden, waardoor ze na hun 55e inzetbaar blijven.

De brandweer in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht voerde eerder ook al actie tegen de plannen.