EINDHOVEN - "Er is weer een bladzijde omgeslagen in de geschiedenis. Door zijn menselijkheid en bekendheid was Frits Philips het symbool van Philips. Wij hebben zijn overlijden zien aankomen. Hij werd zwakker en zwakker. Maar het stemt toch droevig." Dat zei oud-Philipstopman Jan Timmer dinsdag in een reactie.

Volgens Timmer, bestuursvoorzitter van Philips in de periode 1990-1996, is Frits Philips "ontzettend belangrijk" geweest voor het concern "zowel naar binnen als naar buiten toe".

"Frits Philips was een wereldburger maar tegelijk een Brabander. Iemand die echt van Eindhoven en zijn inwoners hield", aldus Timmer.

Dekker

Oud-Philipstopman Wisse Dekker benadrukte in een reactie "het geweldige menselijk gezicht" van Frits Philips. Dekker, die in de periode 1982-1986 leiding gaf aan het concern, roemde in het NOS Journaal daarnaast ook zijn verdiensten voor het concern.

Frits Philips is volgens Dekker "van geweldige betekenis" geweest, doordat hij het bedrijf internationaal op de kaart zette. Dat niet alles goed ging bij Philips onder leiding van 'Meneer Frits', was niet alleen aan zijn leiderschap te wijten. Daar waren volgens Dekker ook andere oorzaken voor.

Oorlog

De enorme populariteit van Frits Philips in Eindhoven schreef Dekker mede toe aan de rol die hij in de oorlog speelde. Philips kreeg op 11 januari 1996 de Yad Vashem-medaille opgespeld omdat hij joodse Philips-medewerkers van de gaskamers had gered. De medaille is bestemd voor niet-joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog joden hebben gered.