AMSTERDAM - Het postconcern TNT verkoopt zijn slecht draaiende tak logistiek, die vooral het voorraadbeheer van grote bedrijven verzorgt. Het concern wil zich de komende jaren concentreren op de beter renderende postbezorgingsactiviteiten en pakketvervoer. "We gaan doen waar we al jaren goed in zijn: een bedrijf van mensen die pakjes en post rondbrengen", zei topman Peter Bakker dinsdag in een toelichting.

TNT, voorheen TNT Post Groep (TPG), zegt zakenbank Goldman Sachs in de arm te hebben genomen om de verkoop van een groot deel van de logistieke tak te begeleiden. De activiteiten die verkocht gaan worden, zijn goed voor een jaaromzet van 3,4 miljard euro, ongeveer een kwart van de totale omzet van TNT.

Onder druk

De TNT-directie stond onder druk om iets te doen. Op de financiële markten is de afgelopen maanden veelvuldig gespeculeerd op een overname van 'Tante Pos', omdat het bedrijf in andere handen mogelijk beter zou renderen. De Amerikaanse pakketvervoerder UPS is daarbij veelvuldig genoemd. Vorige maand bleek ook een Duitse investeerder interesse te hebben in een overname.

Bakker wilde hier dinsdag verder niet op ingaan. "Wij zijn tot de conclusie gekomen dat de investeringen in logistiek niet snel genoeg worden terugverdiend", zo lichtte de topman de voorgenomen verkoop toe. "Ook ontbreekt er de nodige samenhang met de netwerken van de postdivisie en de pakjesbezorging. We hebben er lang over nagedacht, het hele proces begon zo'n twaalf maanden geleden."

TNT verwacht de verkoop in de tweede helft van volgend jaar te hebben afgerond. Bakker denkt dat daarbij geen extra kosten hoeven te worden gemaakt. "We hebben er de afgelopen jaren goed werk gedaan. De vier verliesgevende landen in 2002 maken nu winst." Eerder dit jaar stootte TNT al de verlieslatende logistieke tak in Frankrijk af. Bij de onderdelen die nu te koop staan, werken 37.000 mensen. In totaal heeft TNT momenteel 162.000 werknemers.

Het onderdeel vrachtmanagement, nu nog opgenomen in de logistieke tak van TNT met een jaaromzet van 800 miljoen euro, blijft behouden om de verbinding tussen Azië en Europa te ondersteunen. Het logistieke onderdeel dat hoogwaardige technische onderdelen vervoert, met een jaaromzet van 300 miljoen euro, mag ook blijven.

Hogere winstmarges

De beslissing van de TNT-directie om vol op de post- en pakketbezorging in te zetten, is vooral ingegeven door de hogere winstmarges die daar worden behaald. Voor beide onderdelen wordt een omzetgroei van meer dan 10 procent voorzien met operationele winstmarges van rond de 10 procent in de komende jaren.

Geografisch komt de herpositionering van TNT neer op uitbreiding van de netwerken in Europa en Azië. De daad bij het woord voegend, maakte het concern dinsdag twee overnames bekend, in Spanje en in China.

De ambitie om in China de grootste binnenlandse transportonderneming te worden, is een stapje dichterbij gekomen door de voorgenomen overname van Hoau Logistics Group, een van de grootste vracht- en pakketvervoerders van China. Dit bedrijf beschikt over 140 distributiecentra. TNT hoopt Hoau in de loop van volgend jaar definitief te kunnen inlijven.

Voor de versterking van de pakketvervoerdivisie in Europa kondigde TNT dinsdag de overname aan van de op twee na grootste pakjesvervoerder in Spanje, TG+. Dit bedrijf heeft een jaaromzet van 120 miljoen euro. Met de overname breidt TNT zowel zijn binnenlandse als de internationale express-activiteiten uit.

Voor de aandeelhouders had TNT nog een verrassing in petto met de start van de inkoop van eigen aandelen ter waarde van 1 miljard euro. Beleggers op de beurs in Amsterdam reageerden opgetogen op de plannen. Het aandeel TNT stond dinsdag aan het einde van de ochtend ruim 4 procent hoger op 24,35 euro.

De TNT-directie stond onder druk om iets te doen. Op de financiële markten is de afgelopen maanden veelvuldig gespeculeerd op een overname van 'Tante Pos', omdat het bedrijf in andere handen mogelijk beter zou renderen. De Amerikaanse pakketvervoerder UPS is daarbij veelvuldig genoemd. Vorige maand bleek ook een Duitse investeerder interesse te hebben in een overname.

Beleggers op de beurs in Amsterdam reageerden opgetogen op de plannen. Het aandeel TNT stond dinsdagochtend in de eerste handel bijna 5 procent hoger op 4,65 euro.