VOORBURG - Het vertrek van autochtonen uit de vier grote steden heeft geleid tot een daling van het totale inkomen van inwoners van die plaatsen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Universiteit van Amsterdam, die NRC Handelsblad maandag heeft gemeld.

Van 1999 tot 2003 daalde het jaarinkomen van de stedelingen met 194 miljoen euro, bevestigt sociaal demograaf J. Latten van het CBS. Vergeleken met het totale inkomen van alle inwoners van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht van 27,2 miljard in 2002 lijkt die daling niet groot.

Het gaat volgens Latten echter wel om een geleidelijke ontwikkeling die al decennia aan de gang is. Bovendien moesten van het lagere inkomen meer mensen rondkomen, omdat het aantal inwoners van de vier grote steden met ongeveer 11.000 steeg van 1999 tot 2003.

Door het vertrek van autochtonen uit de grote steden tussen 1999 en 2003 is volgens Latten 869 miljoen euro aan jaarinkomens weggelekt. De instroom van niet-westerse allochtonen uit landen als Turkije, Marokko en Suriname heeft de steden in die periode slechts 182 miljoen als compensatie opgeleverd.

Verder brachten westerse allochtonen uit onder andere de VS, Japan en Groot-Brittannië 493 miljoen euro mee. Vooral Amsterdam profiteerde daarvan door de vele internationale bedrijven binnen de stadsgrenzen, die hun werknemers veel betalen. In totaal komt het negatieve saldo dus uit op 194 miljoen.