AMSTERDAM - Het post- en logistiekconcern TNT was maandagmorgen de grootste stijger in de AEX-index, de hoofdgraadmeter op de Amsterdamse beurs. Een onverwacht aangekondigde persconferentie voor dinsdagochtend voedt speculatie over een mogelijk belangrijke aankondiging door het concern.

Het aandeel TNT voerde met een winst van bijna 2 procent op een koers van 69,20 euro de lijst van hoofdfondsen in Amsterdam aan.

Analisten reageerden desgevraagd terughoudend. Het lijkt hun niet waarschijnlijk dat TNT met heel groot nieuws komt. "Anders hadden ze het al naar buiten moeten brengen", aldus analist Geert-Jan Hoppers van F. van Lanschot Bankiers.

Analistendag

In eerste instantie was door TNT alleen voor analisten een bijeenkomst belegd. Gevraagd naar de reden waarom op het laatste moment is besloten ook een persconferentie te houden, liet een woordvoerster weten: "Er is morgen een analistendag, maar er is geen speciaal onderwerp." TNT is al maanden onderwerp van overnamespeculatie. De Duitse zakenman Cornelius Geber, ex-topman van het Zwitserse Kühne & Nagel en momenteel adviseur voor de Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone, is bezig een consortium te vormen voor de overname van TNT. Eerder al werden de concurrent Deutsche Post en het Amerikaanse UPS als mogelijke overnamekandidaten genoemd.

"Het lijkt me niet waarschijnlijk", zegt ook analist Danny van Doesburg van SNS Securities. Hij verwacht dat TNT dinsdag nog eens in zal gaan op zijn plannen, zoals de verdere uitbreiding van de postactiviteiten in Europa, versterking van de pakkettenbezorging (express-divisie) en uitbreiding in China.

Behalve door overnamespeculatie is TNT de afgelopen maanden nadrukkelijk in het nieuws geweest door mogelijke belastingfraude met dochterbedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Ook hierover verwachten beide analisten weinig nieuws. Zelf heeft TNT hierover gezegd pas rond de publicatie van de jaarcijfers eind februari volgend jaar opheldering te kunnen geven.

Toch worstelen de marktvorsers met de opzet van de presentatie die dinsdag in het Krasnapolsky-hotel in Amsterdam wordt gehouden.

In tegenstelling tot voorgaande jaren is er geen duidelijk programma. Ook de bezetting roept vragen op. Aanwezig zullen zijn topman Peter Bakker en financieel directeur Jan Haars. Een divisiedirecteur ontbreekt, terwijl Bakker bij de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal had aangegeven de gang van zaken bij het slecht lopende onderdeel logistiek verder te willen toelichten. "Het is heel moeilijk in te schatten", aldus Hoppers.