DELFZIJL - De overheid moet snel actie ondernemen, anders dreigt een ramp voor de industrie in het noorden van Nederland waarbij duizenden banen verloren gaan. Dat meldt FNV Bondgenoten zaterdag aan minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66). De minister bezoekt Akzo Nobel in Delfzijl om over de werkgelegenheid in het noorden te praten.

De werkgelegenheid in het noorden staat volgens de FNV 'zwaar onder druk vanwege hoge energieprijzen'. Veel bedrijven verhuizen naar het buitenland, zegt woordvoerder Marco van Moort van FNV Bondgenoten. "Akzo Nobel is bezig met reorganiseren en ook het bedrijf Corus is van plan dochteronderneming Aldel in Delfzijl te verplaatsen vanwege de hoge energiekosten in Nederland."

De verhuizing van bedrijven naar het buitenland wordt in het noorden extra gevoeld, omdat in deze regio veel industrie is gevestigd die "heel veel energie gebruikt en daardoor last heeft van de hoge prijzen", zegt Van Moort. FNV wil dat de minister maatregelen neemt om werkgelegenheid te behouden. De minister zou afspraken moeten maken met bedrijven over goedkopere stroom, vindt de vakbond.

Naast FNV Bondgenoten zijn ook vertegenwoordigers van ondernemingsraden van Noord-Nederlandse bedrijven als Aldel en Akzo Nobel op de bijeenkomst aanwezig. Brinkhorst gaat in discussie met de zaal, die volgens de vakbond "voornamelijk gevuld zal zijn met werknemers".