AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs is de week maandag positief begonnen. Hoewel de AEX-index na de middag wat terrein moest prijsgeven, sloot de belangrijkste beursgraadmeter 4,45 punten (0,88 procent) hoger op 509,10 punten. Ook de MidKap-index boekte winst: 5,47 punten (1,23 procent) op ,90 punten.

Bekijk hier de video

Het optimisme gold niet voor Nutreco. Het vlees- en voederbedrijf kwam maandagmorgen voorbeurs alsnog met een totaal onvoorziene winstwaarschuwing. Beleggers hadden er geen goed woord voor over, het aandeel daalde bijna 11 procent naar 34,32 euro.

Koninklijke Olie

Het was vooral zwaargewicht Koninklijke Olie dat ervoor zorgde dat de AEX naar sluitingstijd toe licht terugliep. Het aandeel stond op een bepaald moment procenten hoger, maar moest tenslotte genoegen nemen met een plus van 1,4 procent op 54,40 euro. Een tweede reden was de Amerikaanse beurs, die na opening iets minder steeg dan alom verwacht.

Kabelbedrijven

Blikvangers bleken de kabelaars. KPNQwest sloot bijna 9 procent hoger op 8,41 euro en Versatel 4,6 procent op 1,37 euro. Onderaan waren het opnieuw de uitgevers die inleverden: VNU 1,7 procent op ,29 euro en Elsevier 4,7 procent op 13,28 euro.

"Beleggers zijn bang voor een prijzenslag als straks de advertentie-inkomsten teruglopen door een eventuele recessie", aldus een handelaar.

Nutreco

De handelwijze van Nutreco viel geheel verkeerd. "Vorige week heeft het bedrijf cijfers gepresenteerd, daarna volgde nog een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Dat waren twee kansen om te waarschuwen, maar niets van dat al", zegt een handelaar.

"Nu gebeurde dat plotseling toch, omdat de prijs voor zalm zou zijn gedaald. Zeker precies dit weekend. Het is gewoon schandalig. Op de beursvloer werd met woede en verbijstering gereageerd. Naar beleggers, handelaren en toezichthouders toe kun je dit als serieus bedrijf niet maken. Het zou mij zeer verbazen als dit muisje geen flinke staart krijgt."

Automatiseerder Landis zette zichzelf in de kijker met een winst van 21,5 procent op 3,95 euro. "Het is typisch een aandeel van hoge pieken en diepe dalen. Dat hebben we vandaag ook weer gezien."