APELDOORN - Ouders moeten meer armslag krijgen om hun kinderen te helpen bij de koop van een eerste woning. Het kabinet kan daaraan bijdragen door ouderen de mogelijkheid te geven tot 250.000 euro onbelast aan jongeren te schenken. Dat heeft de Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag bepleit.

Het vrije schenkingsrecht dat de vereniging voorstelt is uitsluitend bedoeld voor de aanschaf van de eerste koopwoning. "Het moet een stimulans zijn voor ouders om hun kinderen te helpen", aldus een woordvoerder.

De vereniging wil met haar voorstel het spaargeld van ouderen mobiliseren voor de woningmarkt. Veel ouderen hebben een fors vermogen opgebouwd. Via een grote schenking kunnen kinderen daarvan profiteren en makkelijker een huis kopen.

Momenteel mogen ouders slechts beperkte bedragen onbelast aan hun kinderen geven. Kinderen tussen de 18 en 35 jaar mogen eenmalig 21.500 euro ontvangen. Daarnaast kunnen ouders jaarlijks ruim 4000 euro overmaken naar de kinderen.

Als ouders nu 200.000 euro willen bijdragen aan de koop van een huis, moet het kind daar meer dan 20.000 euro belasting over betalen, "Dat zijn natuurlijk forse bedragen", aldus de VEH-zegsman.