DEN HAAG - Detailhandelsconcern Vendex KBB, eigenaar van de warenhuisketens Vroom & Dreesmann, Bijenkorf en Hema, is het predikaat Koninklijk kwijtgeraakt. Dat heeft de Stichting Koninklijk Verbonden vrijdag bekendgemaakt.

Vendex KBB werd vorig jaar overgenomen door een groep internationale investeringsmaatschappen, onder leiding van KRR en Alpinvest. Het predikaat vervalt wanneer het eigendom van de onderneming geheel of in overwegende mate overgaat in andere handen, aldus de stichting. Sinds juli van dit jaar is dat formeel het geval.

Vendex KBB werd Koninklijk in 2000, nadat het twee jaar eerder Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) had overgenomen. De Bijenkorf werd het predikaat verleend in 1970 bij het 100-jarig bestaan van het warenhuisconcern.

Volgens een woordvoerder van Vendex KBB is nog wel overwogen om 'bestendiging' van het predikaat aan te vragen. Maar daar is uiteindelijk van afgezien omdat de kansen op verlening gering werden geacht. Vendex KBB mag zo blijven heten, maar de 'K' is voortaan een dode letter.

Ahold

Het is nog niet bekend of Ahold het predikaat Koninklijk mag blijven voeren. Het supermarktconcern kreeg eind vorig jaar een jaar de tijd om zijn door boekhoudschandalen beschadigde reputatie te herstellen. Volgens directeur F. van de Vorm van de stichting heeft Ahold zijn best gedaan, maar is het aan de koningin om een beslissing te nemen. Die wordt nog dit jaar verwacht.

Ahold heeft goede hoop op een positief besluit, gezien de maatregelen die het concern inmiddels heeft genomen. Afgelopen maandag trof het concern een schikking van ruim 1,1 miljard dollar met aandeelhouders die door de fraudes waren benadeeld.