DEN HAAG - KPN heeft met de Nederlandse Staat een principeovereenkomst bereikt over de koop van Nozema. Het telecomcern heeft 75 miljoen euro over voor Nozema, de onderneming die radio- en televisiesignalen verspreidt. KPN wil de overname met contant geld betalen. Dat heeft de onderneming vrijdag bekendgemaakt.

De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteit NMa. Die uitte afgelopen zomer kritiek op een mogelijke verkoop van Nozema aan KPN. Volgens de kartelwaakhond kan verkoop aan het telecomconcern leiden tot uitsluiting van concurrenten in de markt.

NMa

Om aan de kritiek van de NMa tegemoet te komen, wordt voorgesteld om het beheer van Nozema's zendmasten over te dragen aan een ander bedrijf. Met deze stap hoopt KPN de goedkeuring te winnen van de kartelautoriteit, die eerder de verkoop van de zendmasten als mogelijkheid opperde.

KPN wil Nozema overnemen om zich verder te ontwikkelen tot een aanbieder van verschillende media, zoals snel internet en televisie. Met Nozema in handen denkt het concern volgend jaar in heel Nederland digitale televisie via de ether te kunnen aanbieden.

Digitenne

Nozema heeft een belang van 40 procent in Digitenne, een aanbieder van digitale televisie. Aangezien KPN zelf ook twee vijfde van de aandelen houdt, verdubbelt het telecombedrijf met de overname zijn belang in Digitenne. Nozema is voor 59 procent in handen van de Nederlandse Staat.

Andere aandeelhouders zijn de Nederlandse Omroep Stichting (40 procent) en de Stichting Radio Nederland Wereldomroep (1 procent). Het ministerie van Financien onderhandelt namens alle aandeelhouders over de verkoop aan KPN. De Tweede Kamer wordt volgende week geïnformeerd over de verkoopprocedure.