AMERSFOORT - Nutreco brengt ruwweg de helft van zijn belang in dochterbedrijf Marine Harvest naar de beurs. Het Nederlandse diervoederconcern wil ten minste 34 procent van zijn aandelen in de zalmkweker op de beurs in Oslo verkopen. Nutreco houdt nu nog een belang van 75 procent in Marine Harvest.

Marine Harvest is een gezamenlijke onderneming met het Noorse Stolt-Nielsen en is het grootste viskweekbedrijf ter wereld. De zalmkweker wordt in de eerste helft van volgend jaar in Noorwegen naar de beurs gebracht. In een tussentijdse rapportage meldde Nutreco donderdag tevens dat de nettowinst van het diervoederconcern over het lopende boekjaar met ongeveer 15 procent stijgt. Dit is het nettoresultaat in vergelijking met de nettowinst van 77,9 miljoen euro, die in 2004 werd behaald op basis van de boekhoudregels IFRS.

De winststijging komt mede tot stand door goede resultaten bij de productie van visvoer. Daarnaast vallen de lagere rentelasten en de belastingaanslag lager uit dan vorig jaar. Ook goede resultaten bij Marine Harvest dragen bij.

Het resultaat bij het dochterbedrijf wordt beter dan verwacht als gevolg van de hoge zalmprijzen. Nutreco voert momenteel een reorganisatie door bij het kweekbedrijf, waardoor dit jaar al vierhonderd banen verdwenen. De kosten van de maatregelen vallen in 2005 met 20 miljoen euro hoger uit dan verwacht. Daar staat tegenover dat de voorspelde kostenvoordelen volgend jaar worden gehaald en in 2007 circa 5 miljoen euro hoger liggen dan verwacht.

Ook bij zijn diervoederfabrieken in West-Europa zint Nutreco op een reorganisatie. Hiervoor moet volgend jaar wellicht 12 miljoen tot 18 miljoen euro opzij worden gelegd.