DEN HAAG - Vakbeweging, werkgevers en het kabinet zijn donderdagmorgen rond acht uur bijeen gekomen voor topberaad over de werkgelegenheid. De vorige week afgeblazen 'werktop' gaat nu toch door, dankzij een akkoord dat premier Balkenende, minister De Geus van Sociale Zaken, vakbondsleider Jongerius van de FNV en werkgeversvoorman Wientjes van VNO-NCW woensdag sloten.

Balkenende stelde voorafgaand aan de werktop het vertrouwen te hebben er uit te komen met sociale partners. De Geus benadrukte dat er een dag eerder "voldoende vooruitgang is geboekt om eruit te komen, maar dat er nog wel een aantal stevige afspraken gemaakt moeten worden." Het kabinet heeft de sociale partners woensdag 75 miljoen euro toegezegd voor het creëren van banen en stageplekken, terwijl het een week eerder niet verder wilde gaan dan 40 miljoen euro. Het bedrag van 75 miljoen kan nog oplopen als uit nader onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld voor jongeren met onvoldoende scholing extra stageplekken nodig zijn.

Doel van de werktop is om de kansen op werk te vergroten voor groepen die moeilijk aan de slag komen, zoals jongeren, allochtonen, arbeidsgehandicapten en ouderen. De FNV heeft een wensenlijst van bijna 140 miljoen euro, vooral voor meer stageplekken voor jongeren en extra steun voor mensen die door strengere herkeuringen hun WAO-uitkering (deels) kwijtraken. De werkgevers toonden zich al tevreden over de inzet van het kabinet.