AMSTERDAM - Biotechnologiebedrijf Crucell wil het Zwitserse vaccinbedrijf Berna Biotech overnemen. De Leidse onderneming is bereid bijna 600 miljoen Zwitserse frank (381,3 miljoen euro) neer te tellen.

De overname heeft plaats via een aandelenruil. Crucell betaalt 0,447 van zijn eigen aandelen voor elk aandeel Berna. Het overnamebod betekent een premie van 27,3 procent ten opzichte van de slotkoers van het Zwitserse bedrijf op woensdag, aldus Crucell donderdag. Het Midkap-fonds zet het bod door als aandeelhouders Berna ten minste twee derde van hun stukken hebben aangemeld.

Crucell verwacht half december officieel een bod uit te brengen op Berna. De aanmeldingstermijn loopt tot 20 januari. De raad van bestuur van Berna ondersteunt het bod van Crucell. Naar verwachting wordt de overname in februari afgerond.

Crucell gebruikt eigen gekweekte menselijke eiwitten, de zogeheten Per.C6-lijn, voor de productie van vaccins en antistoffen tegen griep, tbc, ebola, West-Nijl, malaria, miltvuur en pest. Het vaccin wordt gemaakt met het adeno- of verkoudheidsvirus dat sterke reacties kan opwekken van het menselijk immuunsysteem. Met Berna krijgt het biotechbedrijf "een brede en aantrekkelijke productpijplijn" en ontstaat een mogelijkheid voor het in eigen beheer ontwikkelen, vervaardigen en op de markt brengen van nieuwe producten. De gecombineerde onderneming beschikt over een kaspositie van ruim 200 miljoen euro. Crucell boekte vorig jaar een omzet van 22,6 miljoen euro. Het bedrijf heeft nog nooit winst gemaakt. Grote inkomsten worden verwacht als een van Crucells vindingen als medicijn op de markt komt.