VOORBURG - De Nederlandse arbeidsmarkt trekt aan. In twee jaar tijd is het aantal openstaande vacatures verdubbeld naar 174.000. Het aantal vacatures steeg in het afgelopen jaar met 48.000. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zag zulke groeicijfers voor het laatst in 1999.

Dat meldde het bureau donderdag. In het derde kwartaal van 2003 bereikte het aantal vacatures met 92.000 het dieptepunt. Daarna ging het gestaag beter, met de afgelopen vier kwartalen als positieve uitschieters.

Werkgelegenheid

Alle sectoren van de economie doen het goed als het gaat om de werkgelegenheid, maar de commerciële dienstverlening presteert het best. Bedrijven in die branche hadden eind september 105.000 vacatures, een kwart meer dan een kwartaal eerder. In de handel en in de zakelijke dienstverlening zijn ook veel banen die nog wachten op bezetting.

Hoofdeconoom M. Vergeer van het CBS vindt de stijging van het aantal vacatures "spectaculair". "Het zou er de voorbode van kunnen zijn dat de werkloosheid echt gaat dalen. Dat zal in de komende kwartalen moeten blijken", zei hij in een toelichting.

Arbeidsmarkt

"Het lijkt erop dat de verbetering van de economie de arbeidsmarkt steeds meer bereikt", aldus Vergeer. Het CBS meldde vorige week dat de economie in het derde kwartaal met 0,9 procent is gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Op basis van de laatste cijfers is de werkloosheid volgens Vergeer momenteel "stabiel met een lichte tendens tot dalen". In de periode van augustus tot en met oktober waren er in Nederland 484.000 werklozen. Dat waren er 3000 minder dan in de periode van juli tot en met september.