NEW YORK - De Amerikaanse aandelenbeurzen wonnen dinsdag terrein nadat bleek dat er binnen de centrale banken wordt gedacht aan een pauze in de voortdurende renteverhoging. Een minder hoge rente maakt de aandelenmarkten aantrekkelijker.

Uit notulen van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, bleek dat enkele bankiers zich zorgen maken over het remmende effect van de rente op de economie. De Dow-Jonesindex wist hierdoor de slechte start te compenseren en won 0,5 procent of 51,15 punten op 10.815,96 punten. De Nasdaq-index trok gelijk op en eindigde 11,89 punten in de plus op 2235,30.

Thanksgiving

De handel verliep dinsdag in navolging van maandag rustig. Beleggers maken zich op voor een lang Thanksgiving-weekend dat donderdag van start gaat. Vrijdag sluiten de Amerikaanse beurzen eerder. Buiten de kwartaalcijfers van ketchupfabrikant Heinz was er weinig richtinggevend bedrijfsnieuws op de Amerikaanse markten.

Heinz

De tussentijdse resultaten van Heinz waren beter dan verwacht. Het voedingsmiddelenconcern verhoogde de nettowinst van 199 miljoen tot 203,8 miljoen dollar in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar. Het aandeel werd beloond met 1,7 procent winst.

Intel voerde de Dow-Jonesindex aan met een plus van 3,6 procent. De chipfabrikant profiteerde van de gezamenlijke onderneming die het met branchegenoot Micron start. De nieuwe onderneming gaat zich toeleggen op de productie van flash-geheugen. Micron steeg 3,3 procent.

General Motors sloot de handel 1,4 procent lager af. Maandag verloor het automobielconcern nadat het verdere reorganisaties had bekendgemaakt.

Olie

De olieprijs speelde Wall Street enigszins parten. De invallende Amerikaanse winter drijft de vraag naar met name stookolie in de noordelijke staten flink op. Handelaren dekken hun posities af nu er de komende week sneeuw wordt voorspeld. De prijs voor ruwe olie steeg dinsdag met 2 procent tot bijna 59 dollar per vat (159 liter).

De mogelijke pauze in de voortdurende serie van renteverhogingen deed de dollar geen goed. Bij het slot van de handel in New York noteerde de euro hoger op 1,1810 dollar tegen 1,1720 dollar bij het Europese slot.