SCHIEDAM - De vakbonden geven havensleepdienst Smit nog één dag om te reageren op de eisen. "Als ze niet reageren, volgt donderdag een 24-uursstaking", kondigde Cees Bos van FNV Bondgenoten aan.

Bos sprak dinsdagochtend in de Schiedamse Wilhelminahaven de ongeveer twintig stakers van de zes sleepboten toe die er liggen afgemeerd. Zijn nieuwe ultimatum werd met gejuich begroet. Bos beschouwt de actie van dinsdag als een waarschuwing voor Smit en maakte duidelijk dat de bonden hebben geprobeerd de schade van de actie te beperken door slechts twaalf uur het werk neer te leggen.

Volgens Bos is er maandagavond nog overleg geweest met de directie van Smit, maar die had niet genoeg te bieden om de voorgenomen staking af te blazen. "Ze zeiden op het laatst dat wij eigenlijk alleen maar wilden staken. Toen hadden ze me echt op de kast", zei Bos in zijn toespraak tot de stakende zeeslepers.

Overwerkvergoeding

Het conflict tussen de bonden de Unie en FNV Bondgenoten en Smit spitst zich toe op een nieuwe cao voor twee jaar. De parijen verschillen van mening over een overwerkvergoeding, de ziektenkostenpremie, de aanvulling van het loon bij arbeidsongeschiktheid en een reiskostenvergoeding. Bos prees de mannen van de sleepboten. "Staken doe je niet voor je lol. We balen allemaal dat we dit moeten doen, dat we moeten grijpen naar het ultieme middel om een goed cao te krijgen. Maar we zullen vastberaden doorgaan", zei de vakbondsbestuuder.

Een ploeg van Smit Tak die nu in de Golf van Mexico actief is, is solidair met de Rotterdamse stakers. CNV Bedrijvenbond heeft laten weten dat bij twee projecten van Smit Tak in dat gebied het werk om 13.30 uur Nederlandse tijd wordt neergelegd.

Betreuren

Havensleepdienst Smit heeft dinsdag gezegd de stakingen "zeer te betreuren". Het bedrijf hoopt zo snel mogelijk weer met de vakbonden om de tafel te kunnen gaan zitten. "Aan ons zal het niet liggen", zei een woordvoerder van Smit.

Over de financiële schade van de staking kon het bedrijf dinsdag niets zeggen. "Dat is speculeren."