ZWIJNDRECHT - Huizen in Nederland stonden in de eerste helft van dit jaar gemiddeld 81 dagen te koop. Dat is twee dagen langer dan in dezelfde periode vorig jaar, zo bleek dinsdag uit de eerste 'Woningmarktrapportage NL' van de Vereniging van NVM Woningmarktconsultants.

In het Zuid-Hollandse Voorhout staan de eengezinswoningen gemiddeld het langst in de etalage: 124 dagen. Verkopers van een huis in Groningen waren in de eerste helft van 2005 gemiddeld na 42 dagen van hun pand af. In vergelijking met begin 2003 staan deze huizen nu gemiddeld zestien dagen langer te koop.

Ook verkopers van apartementen moeten meer geduld hebben dan voorheen: gemiddeld staan deze woonruimten nu 69 dagen te koop, achttien dagen meer dan in de eerste helft van 2003. Appartementeigenaren in het Noord-Hollandse Uithoorn moeten het langst - gemiddeld 177 dagen - wachten op een koper. In Groningen gaan ook deze woningen het snelst van de hand: gemiddeld in 29 dagen.

In de rapportage zet de vereniging tal van cijfers naast elkaar. Zo blijkt dat de vraagprijs van de verkochte eengezinswoningen gemiddeld 229.000 euro bedroeg, maar dat de Nederlandse huizenkopers hier in het algemeen 9000 euro minder voor betalen.

,,In Rotterdam straften kandidaat woningkopers verkopers met een te hoge vraagprijs genadeloos af'', stellen de makelaars op grond van de cijfers. Zo daalde het aantal verkopen van eengezinswoningen hier in de eerste helft van dit jaar met bijna 15 procent en steeg de tijd dat ze te koop stonden met ogveer 20 procent.

Gemiddeld kost een eengezinswoning in Nederland 1801 euro per vierkante meter. Een appartement kost 1941 euro per vierkante meter. Amsterdam is in die laatste categorie met 2765 euro per vierkante meter het duurst van Nederland; het Friese Smallingerland het goedkoopst (1177 euro). Kopers van een eengezinswoning zijn in Amstelveen gemiddeld het meest (2460 euro) per vierkante meter kwijt. In het Limburgse Heerlen betalen huizenkopers hiervoor het minst (1172 euro).

De vereniging heeft de woningmarktcijfers van 75 gemeenten (waaronder de vijftig grootste) gebruikt.