PARIJS - De plotse kou en de fikse stijging van de energieprijzen in de afgelopen maanden hebben in Frankrijk geleid tot een rush op hout en kolen. Bij een houtzagerij in het Bretonse Rennes geldt inmiddels een minimale levertijd van maar liefst anderhalf tot twee maanden.

Rond de grote steden in Frankrijk is de verkoop van traditionele hout- en kolenhaarden hier en daar met zes vermenigvuldigd. Elders halen de mensen een oude haard weer van de zolder. In de flats gebouwd tot en met de jaren '50, die vrijwel allemaal nog beschikken over individuele schoorstenen, worden kasten voor de schouw weggehaald, de schoorstenen geveegd en oude (open) haarden weer in ere hersteld.

Veel mensen zijn verrast door de plotse inval van de vorst. Zij hoopten op een daling van olie- en gasprijzen en hebben hun tanks dus niet of maar half gevuld. En nu is het hen te duur geworden. In het land gaan zelfs stemmen op om de oude kolenmijnen maar weer te openen. Daar zitten nog voorraden in, maar die werden de laatste decennia te duur om te exploiteren. Met de stijgende olie-, gas- en stroomprijzen gaat dat hoe langer hoe minder op.