DETROIT - De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) wil in Noord-Amerika 30.000 arbeidsplaatsen schrappen. Dat zijn er 5000 meer dan GM in juni had aangekondigd. De reorganisatie moet de verlieslatende onderneming in de Verenigde Staten en Canada weer winstgevend maken. Voor de operatie trekt GM drie jaar uit.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het concern mikt op een besparing in de structurele kosten van 7 miljard dollar eind volgend jaar. De onderneming staat al langere tijd onder druk wegens grote financiële verliezen. GM probeert de banenvermindering op te vangen met vrijwillig vertrek en vervroegd pensioen.

GM wil volgend jaar negen fabrieken en drie onderhoudscentra sluiten. Ook snijdt de onderneming bij productievestigingen in het aantal ploegendiensten. Daarmee krimpt GM de productiecapaciteit in met ongeveer 1 miljoen auto's per jaar. De resterende capaciteit van GM in Noord-Amerika komt dan op 4,2 miljoen wagens uit. Dat biedt het concern "ruim voldoende flexibiliteit om op de vraag vanuit de markt in te spelen, maar dan op een manier die veel minder kost", aldus topman Rick Wagoner.