UTRECHT - De werknemers van Smit Tak leggen dinsdagochtend om 06.30 uur het werk voor twaalf uur neer, tenzij het bedrijf alsnog ingaat op het ultimatum van de vakbonden, dat maandag om middernacht verstrijkt. De kans dat dat gebeurt, is volgens FNV Bondgenoten nihil.

De bonden hadden de sleep- en bergingsdienst een ultimatum gesteld na het vastlopen van de cao-onderhandelingen. Zij konden het niet met de directie eens worden over het loon, de pensioenpremie, de overwerkvergoeding en de ziektekostenverzekering.

De actie betekent dat de sleepboten van Smit geen schepen meer de haven van Rotterdam binnenbrengen of vanuit de haven naar buiten begeleiden. Dit heeft gevolgen voor diverse bedrijven in de Rotterdamse haven. Bij de sleepdienst werken ongeveer 240 mensen, aldus FNV Bondgenoten.

Als ook bij de bergingdienst acties uitbreken, heeft dat ook gevolgen voor de werkzaamheden in het buitenland. Er zijn bijvoorbeeld werknemers van deze divisie werkzaam in Brazilië en in de Golf van Mexico. Bij de bergingsdienst werken circa 250 mensen.

Gevolgen

Het Havenbedrijf Rotterdam kon maandagmiddag nog niet inschatten welke gevolgen een eventuele staking van Smit heeft voor de haven. "Het ligt er aan of de andere sleepbedrijven solidair zijn. Dan kunnen schepen de haven niet bereiken."

In de haven van Rotterdam zijn nog twee andere sleepbedrijven actief. Voor Fairplay heeft de actie bij Smit op zich geen consequenties, aldus directeur H. Peterman. "Het is een intern bedrijfsconflict" , aldus Peterman. De sleepboten van zijn bedrijf doen gewoon hun werk. Hij wijst erop dat Smit een marktaandeel heeft van tweederde en dat een actie, zeker als die langer gaat duren, gevolgen heeft voor de haven.