DEARBORN - Het Amerikaanse autoconcern Ford wil nog eens 4000 arbeidsplaatsen schrappen. De banenvermindering vindt plaats onder het administratieve personeel in Noord-Amerika, waar de personeelssterkte met ongeveer 10 procent wordt uitgedund.

De meerderheid van de banen verdwijnt in het eerste kwartaal van volgend jaar, zo heeft Mark Fields, directeur Noord-Amerika van Ford, het betrokken personeel in een e-mail laten weten. De maatregel past in een vorige maand aangekondigde reorganisatie. Volgens dat zogenoemde Way Forward-plan moeten ook enkele productievestigingen dicht. Vermoedelijk in januari maakt Ford daar meer bijzonderheden over bekend.

Winst

Eerder dit jaar liet Ford weten 2750 banen kwijt te willen. De 4000 die het concern nu heeft aangekondigd, komen daar bovenop. De maatregelen moeten de winstgevendheid van de autoproducent verbeteren. Ford heeft te maken met enorme concurrentie op de Amerikaanse markt en heeft de verkoop van benzineslurpende modellen zien inzakken als gevolg van de hoge benzineprijs.

In het derde kwartaal van dit jaar leed Ford een concernverlies van 284 miljoen dollar. In Noord-Amerika resulteerden de autoactiviteiten in de eerste negen maanden van dit jaar in een verlies voor belastingen van 1,4 miljard dollar.