AMERSFOORT - Nederlandse huishoudens gaan volgend jaar gemiddeld 20 procent minder betalen aan gemeentelijke lasten (rioolrecht, afvalstoffenheffing en onroerendzaakbelasting). Dat is de conclusie van de Vereniging Eigen Huis na een steekproef onder tachtig gemeenten. Een woordvoerder bevestigde zaterdag het bericht hierover uit De Telegraaf.

Alleenstaanden mazzelen nu eens het meest en komen gemiddeld 21 procent lager uit. De meerpersoonshuishoudens gaan 18,4 procent minder betalen. Dat komt vooral door het kabinetsbesluit de onroerendzaakbelasting gedeeltelijk af te schaffen, iets wat voordelig is voor zowel huiseigenaren als huurders.

Het laagst worden de gemeentelijke lasten, althans op de lijst van de onderzochte tachtig, in Hilversum (-29,1 procent) en Terschelling (-29 procent). De alleenstaanden boffen het meest in het Noord-Brabantse Sint Anthonis, waar de lasten 32 procent dalen.

Voor een gezin in Hilversum betekent de ontwikkeling een concrete daling van 830 naar 588 euro.

Compensatie

Een eigen onderzoek van het AD dempt de feestvreugde een beetje. Die krant en meldde zaterdag dat zes van 25 onderzochte gemeenten compensatie zoeken voor de verliezen aan inkomsten door de verminderde onroerendzaakbelasting.

Volgens het dagblad haalt Nijmegen de scherpste truc uit. Daar betalen de mensen nu alleen de groene huisvuilzakken van 77 cent per stuk, schrijft het AD, maar gezinnen moeten vanaf volgend jaar 74,40 euro gaan bijbetalen en singles 59,52 euro.