Dit betekent Prinsjesdag 2023 voor jouw portemonnee
Het kabinet maakt op Prinsjesdag altijd veel plannen bekend die grote gevolgen hebben voor je inkomen. Dit jaar zijn dat er wat minder, doordat het kabinet demissionair is. Toch komen er een paar flinke veranderingen aan. NU.nl zet ze op een rijtje.
Armoede
- De belangrijkste verandering is dat het kabinet 2 miljard euro uittrekt om mensen met een laag inkomen te ontzien. Dit moet voorkomen dat nog meer mensen in armoede terechtkomen.
- Meer dan de helft van dit bedrag gaat naar de verhoging van het kindgebonden budget. Dit is een bedrag dat ouders krijgen als aanvulling op hun kinderbijslag. Voor het eerste kind komt er volgend jaar maximaal 750 euro bij, voor overige kinderen maximaal 883 euro per kind per jaar. Ook komen meer gezinnen ervoor in aanmerking.
- Verder wordt er 750 miljoen euro uitgetrokken voor een verhoging van de huurtoeslag. Concreet betekent het dat de huurtoeslag maximaal 416 euro per jaar omhooggaat.
- Een derde maatregel is dat de arbeidskorting wordt verhoogd met 115 euro. Hierdoor betalen mensen die een baan hebben iets minder inkomstenbelasting. Daar staat tegenover dat mensen met een hoog inkomen juist meer belasting gaan betalen, omdat ze iets eerder in de hoge belastingschijf vallen.
- Gratis maaltijden op basisscholen en middelbare scholen blijven ook volgend jaar beschikbaar. Het gaat om ongeveer 1.600 scholen met veel leerlingen met ouders met een laag inkomen.
- Voor het Caribische deel van Nederland komt 30 miljoen euro beschikbaar om de koopkracht van inwoners op peil te houden. Dit gaat naar hogere uitkeringen en een hogere kinderbijslag.
- Zo'n 6.500 huishoudens die onbedoeld een inkomen hebben dat onder het niveau van de bijstand ligt, kunnen vanaf volgend jaar een tegemoetkoming krijgen van hun gemeente. Het gaat om mensen die in de moeilijkheden zijn gekomen door het toeslagenbeleid.
Energie
- Het Tijdelijk Noodfonds Energie blijft volgend jaar bestaan. Dit fonds is vorig jaar in het leven geroepen om mensen met een laag inkomen te helpen hun hoge energierekening te betalen en wordt volgend jaar voortgezet.
- Het prijsplafond voor stroom en gas verdwijnt begin volgend jaar. Dit moest de pijn van de hoge energietarieven verzachten. Maar inmiddels hebben de meeste Nederlanders tarieven die onder dit plafond liggen.
- Wel gaat de belasting op gas omhoog, met zo'n 10 cent per kuub. Tegelijkertijd gaat de belasting op stroom iets omlaag, met 2 cent per kilowattuur. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik stijgt de energierekening hierdoor met ongeveer 90 euro per jaar.
- Wat er gebeurt met de accijns op brandstof is nog onduidelijk. Volgens voorlopige plannen betaal je voor benzine vanaf begin volgend jaar 21 cent per liter extra belasting (accijns en btw). Ook de dieselprijs gaat fors omhoog. Maar de Tweede Kamer kan hier een streep doorheen halen, en daar lijkt een meerderheid voor te zijn.
- Het bedrag aan subsidies voor duurzame investeringen (ISDE-regeling) gaat met 1,38 miljard euro omhoog. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om isolatie van je huis of de aanschaf van een warmtepomp.
Zorg
- De zorgverzekering wordt duurder. Voor het basispakket betaal je volgend jaar gemiddeld 149 euro per maand. Dat is 12 euro meer dan dit jaar. Hierbij gaat het slechts om een inschatting van het kabinet. De zorgverzekeraars mogen zelf hun premies bepalen en komen daar later dit najaar mee naar buiten.
- De maximale zorgtoeslag gaat volgend jaar omlaag. Begin dit jaar is deze verhoogd naar 154 euro per maand. Maar komend jaar schroeft het kabinet deze terug naar maximaal 127 euro.
- Ouderen die mantelzorg nodig hebben en daarom bij hun kind gaan wonen, worden vanaf 2025 niet meer gekort op hun toeslagen.
Overig
- Werkgevers mogen hun personeel vanaf volgend jaar 23 cent per kilometer reiskostenvergoeding geven zonder dat daar belasting over moet worden betaald. Dat is nu nog 21 cent.
- De accijns op tabak en alcohol wordt verhoogd. Eerder was al afgesproken dat de accijns op rookwaar op 1 april omhooggaat, maar daar komt een extra verhoging bij. Een pakje van twintig sigaretten kost vanaf 1 april 10,70 euro, voor een builtje shag van 50 gram betaal je vanaf dat moment 24,14 euro. De accijns op alcohol wordt ook opgeschroefd.
- De vermogende Nederlander betaalt volgend jaar wat meer belasting. Dit komt doordat het heffingvrije vermogen niet meestijgt met de inflatie. Daarnaast stijgt het tarief in box 3 komend jaar van 32 naar 34 procent.
- Camperbezitters betalen voortaan meer wegenbelasting.
NUjij: Uitgelichte reacties