Schimmels bedreigen Italiaanse wijnoogst na hevige regenbuien
De oogst van wijndruiven is dit jaar naar verwachting goed voor net geen 44 miljoen hectoliter wijn, berekenden brancheorganisaties UIV en Assoenologi met het landbouwinstituut Ismea. Dat is een daling van 12 procent ten opzichte van vorig jaar en de slechtste score van de afgelopen zes jaar.
"De hoofdrol was dit jaar weggelegd voor de peronospora, een schimmelziekte die dankzij de talrijke regenbuien geen genade kende voor veel wijnstokken, voornamelijk in het midden en zuiden van Italië." Dat schrijven de drie organisaties bij hun ramingen voor het oogstseizoen. De peronospora veroorzaakt valse meeldauw, die zowel gewassen als wijnstokken kan vernietigen.
De schimmels gedijen vooral goed in vochtige en warme omstandigheden. Opvallend is dat juist de noordelijke regio's in Italië, die doorgaans meer last hebben van natte weersomstandigheden, hun oogst redelijk op peil wisten te houden. De zwaarst getroffen regio's waren de Abruzzen, bekend van de Montepulciano d'Abruzzo, en Molise. Daar daalt de opbrengst van de wijngaarden waarschijnlijk met respectievelijk 40 en 45 procent.
Paolo Niro, een kleinschalig werkende wijnboer uit San Paolo di Civitate in de zuidoostelijke regio Apulië (Puglia), zei tegen persbureau Reuters dat zijn hele oogst is vernietigd door de schimmel. "Al begin mei beseften we dat er geen oogst zou zijn. We werken biologisch en merkten de aanval van schimmels eerder op", legde hij uit.
Klimaatverandering vormt risico voor wijnboeren
De VN-organisatie voor landbouw waarschuwde dat klimaatverandering vaker voor extreem weer zal zorgen. Dat brengt ook risico's met zich mee voor wijnboeren, die voorzorgsmaatregelen zouden moeten nemen.
Italië is door de sterk krimpende oogst waarschijnlijk de positie van grootste wijnproducent ter wereld kwijt aan Frankrijk. Maar volgens Ismea-baas Livio Proietti zal van schaarste aan Italiaanse wijn geen sprake zijn, omdat in het afgelopen jaar juist veel onverkochte voorraden zijn ontstaan. "Het probleem is niet zozeer dat we minder wijn produceren, maar de afzwakkende vraag in binnen- en buitenland naar met name tafelwijnen."