34.000 mensen hebben de blauwe belastingenvelop dit jaar niet meer geopend
Voor 8,8 miljoen mensen was 1 mei eigenlijk de deadline voor de belastingaangifte over 2022. Toen telde de Belastingdienst bijna 200.000 mensen die te laat waren. Dat waren er twee keer zoveel als een jaar eerder.
De helft heeft inmiddels aangifte gedaan. 68.850 mensen hebben uitstel aangevraagd. 34.000 mensen zijn niet meer in beweging gekomen. 1 september was de uiterste dag om aangifte te doen.
Er is ook nog een groep die via hun belastingadviseur uitstel heeft gekregen. Dat zijn 726.000 mensen. Zij tellen dus niet als te laat.
De Belastingdienst stuurt degenen die te laat zijn eerst een herinneringsbrief. 125.000 mensen kregen daarna nog een belletje of een sms'je. Een deel van hen had inmiddels aangifte gedaan. Anderen hadden uitstel aangevraagd of lieten het op zijn beloop.
Of de 34.000 mensen allemaal een boete krijgen, kan een woordvoerder van de Belastingdienst niet zeggen. Ook is het onduidelijk hoeveel mensen vorig jaar rond deze tijd nog geen aangifte hadden gedaan.
Krap bij kas
Telefonisten van de Belastingdienst hoorden van mensen dat ze krap bij kas zaten en daarom geen belasting wilden betalen. In sommige gevallen kan de fiscus dan hulp bieden.
Of ze nu aangifte hebben gedaan of niet, de Belastingdienst zal de verschuldigde belasting innen. De fiscus maakt uiteindelijk zelf een schatting van iemands inkomen. Naast een boete van minstens 385 euro wordt op basis van die inschatting alsnog een belastingaanslag opgelegd.
NUjij: Uitgelichte reacties