AMSTERDAM - Het niet afgeloste deel van een studieschuld wordt in de toekomst pas na 25 jaar kwijtgescholden. Nu gebeurt dat na vijftien jaar. De Volkskrant schrijft vrijdag dat dit staat in voorstellen voor een nieuw studiefinancieringsstelsel van staatssecretaris van Onderwijs Mark Rutte (VVD). De plannen worden vrijdag besproken in het kabinet.

Een tweede punt in de plannen is volgens de krant dat het tempo van terugbetalen afhankelijk wordt van het salaris. Momenteel is de hoogte van de lening nog bepalend voor het maandelijks af te betalen bedrag. Daarvoor geldt nu een minimum van 45 euro per maand.

Ook kan een pauze van maximaal vijf jaar worden ingelast in het terugbetalen voor wie tijdelijk minder te besteden heeft wegens een wereldreis, aankoop van een huis of komst van kinderen. Rutte hoopt dat de plannen studenten minder bevreesd zullen maken voor lenen tijdens hun opleiding. Als zij minder tijd besteden aan bijbaantjes, kunnen ze hun studie eerder afronden, hoopt de staatssecretaris.

De Landelijke Studentenvakbond is nog niet enthousiast. "Het klinkt aardig dat je met een laag inkomen langer mag doen over het terugbetalen", zegt voorzitter Jonathan Mijs. "Maar het blijft een rentedragende lening: hoe langer je erover doet, hoe meer je uiteindelijk betaalt. Wie veel geld verdient, is snel klaar en betaalt dus minder."