LONDEN - Het Britse postbedrijf Royal Mail zit met een tekort van 4 miljard pond (6,9 miljard euro) in zijn pensioenfonds. Ondanks een winststijging van 20 procent in het eerste halfjaar zegt Royal Mail geen geld te hebben om het gat te dichten.

Royal Mail vreest dat het pensioenfonds, dat 440.000 gepensioneerden telt, meer dan welk bedrijf in Groot-Brittannië dan ook, wel eens het bankroet van het bedrijf kan worden. Het bestuur van Royal Mail probeert van het noodlijdende staatsbedrijf een winstgevende onderneming te maken en heeft inmiddels al 33.000 banen geschrapt.

Erfenis

Die operatie gaat niet lukken als dat gat niet wordt gedicht, zo verklaarde bestuursvoorzitter Allan Leighton. "Dit is een erfenis uit het verleden en als we daarvan af zijn, kunnen we verder met een winstgevend bedrijf." Leighton hoopt dat de regering zijn bedrijf uit de brand helpt.

Royal Mail rapporteerde een bedrijfsresultaat van 159 miljoen pond (233 miljoen euro) in de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar. Dat was vooral te danken aan de winkels van de postkantoren en pakjesdiensten. De operationele winst van de brievenbezorging, die goed is voor driekwart van de omzet van Royal Mail, slonk 3 procent.

Technologie

Royal Mail, dat elk jaar 500 miljoen pond (733 miljoen euro) aan contanten genereert, liet ook weten 2 miljard pond nodig te hebben om verouderd materieel te vervangen en om in nieuwe technologie te investeren. Drie jaar geleden leed Royal Mail elke dag een verlies van 1 miljoen pond.