DEN HAAG - Bedrijven moeten niet opdraaien voor kosten veroorzaakt door overgewicht onder hun werknemers. Dat heeft voorzitter B. Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW woensdag gezegd.

Wientjes noemt overgewicht een voorbeeld van mogelijke nieuwe verantwoordelijkheden voor het bedrijfsleven die de loonkosten kunnen opdrijven. Volgens VNO-NCW moet de overheid oppassen om dit maatschappelijke probleem op het bordje van bedrijven te leggen.

Overgewicht

Het aantal mensen met overgewicht neemt toe in Nederland. Op dit moment leidt 40 procent van de volwassenen aan overgewicht en 10 procent aan ernstig overgewicht. Als de huidige ontwikkeling zich voortzet, zal in 2015 naar schatting 15 tot 20 procent van de volwassen Nederlanders ernstig overgewicht hebben.

In oktober bereikte minister Hoogervorst van Volksgezondheid overeenstemming met het bedrijfsleven en sportkoepel NOCNSF over een plan van aanpak tegen overgewicht. In het plan staat dat mensen gezonder moeten eten en meer moeten gaan bewegen. Het convenant oogstte veel kritiek, omdat gemeenten niet waren betrokken. Bovendien zouden consumenten te veel op hun eigen verantwoordelijk worden gewezen.

Kanker

Jaarlijks leidt overgewicht tot ongeveer 40.000 nieuwe gevallen van ouderdomsdiabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Verder kan 5 procent van de totale jaarlijkse sterfte in Nederland worden toegeschreven aan overgewicht.