DE BILT - Grontmij wil een aanzienlijk deel van zijn internationale vastgoedprojecten overdoen aan het Britse Slough Estates. Dat maakte het ingenieursbedrijf woensdag bekend. Nu heeft een boekenonderzoek plaats. Als dat geen obstakels oplevert, ontvangt Grontmij eind dit jaar 20 miljoen euro voor de activiteiten.

Slough Estates heeft een optie om nog een deel van de vastgoedprojecten van Grontmij te kopen. In dat geval krijgt Grontmij volgend jaar nog eens 9 miljoen euro.

Het gaat om projecten in Hongarije, Polen en Italië. Ongeveer twintig medewerkers stappen na de transactie van Grontmij over naar Slough Estates. Bij Grontmij werken in totaal ongeveer 3500 mensen. Grontmij wil de opbrengst uit de verkoop gebruiken om schulden af te lossen. Ook wil het investeren in de activiteiten die overblijven.

Grontmij kondigde in maart vorig jaar al aan afstand te doen van verschillende activiteiten. Eerder al werden Degromij (delfstoffenwinning) en SBI Friesland en Vagron (reststofverwerking) verkocht. Een deel van de vastgoedprojecten in Nederland werd in juli van de hand gedaan voor 7 miljoen euro. Een koopoptie voor nog eens 7 miljoen euro wordt nog door koper Holland Ontwikkelgroep bekeken.

Grontmij wil de opbrengst uit de verkoop gebruiken voor aflossing van schulden. Ook wil het bedrijf investeren in de activiteiten die overblijven. Grontmij biedt advies- en ingenieursdiensten voor bouwprojecten, infrastructuur en milieu.

Na de transactie met Slough Estates heeft Grontmij ongeveer tweederde van zijn vastgoedportefeuille afgestoten. De resterende projecten vertegenwoordigen nog een waarde van 30 miljoen euro. Het bedrijf denkt deze activiteiten in de loop van 2006 te verkopen. Verder wil Grontmij nog verschillende bedrijven die actief zijn in reststoffenverwerking van de hand doen.

Analisten denken dat Grontmij straks 80 tot 100 miljoen euro beschikbaar heeft voor overnames. Het bedrijf kijkt voor kandidaten in Nederland, België en Duitsland. Maar ook zoekt het naar kleinere acquisities in Polen, Tsjechië en Hongarije.