Wereldwijde voedselprijzen dalen naar laagste punt in twee jaar
Dat zou geen overbodige luxe zijn, want eten en drinken zijn de laatste tijd flink duurder geworden. Zo zijn de prijzen van eieren, melk en kaas maar liefst 23,8 procent hoger dan een jaar geleden.
De mondiale voedselprijzen worden bijgehouden door wereldvoedselorganisatie FAO. Die houdt op basis van verschillende voedselsoorten een prijsindex bij en die daalde vorige maand met 2,6 procent.
Dat komt onder meer doordat zuivel 3,2 procent minder duur was dan in april. Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar was het zelfs bijna 18 procent goedkoper. Ook plantaardige oliën van bijvoorbeeld zonnebloemen of soja waren minder duur, net als tarwe en mais. Daar staat tegenover dat rijst en vlees duurder zijn geworden.
Suikerprijs stijgt het hardst
Grootste uitschieter is suiker. De prijs daarvan stijgt al geruime tijd en vorige maand was daar geen uitzondering op. De zoete grondstof werd in één maand maar liefst 5,5 procent duurder. Dat kwam vooral door mindere oogst en de verwachting dat er ongunstig weer aankomt.
In maart vorig jaar bereikte de index zijn hoogste stand ooit: 159,7 punten. Sindsdien dalen de prijzen elke maand, met uitzondering van april. De index staat inmiddels op 124,3 punten.
Als basisvoedsel minder duur is, kan dit betekenen dat de prijzen van boodschappen ook minder hard oplopen. Wel duurt het vaak even voordat lagere wereldmarktprijzen gevolgen hebben voor prijzen die we in de supermarkt betalen.