Duitsland belandt in recessie
In Duitsland zorgt de inflatie voor de economische tegenwind, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis. Ondanks dat de inflatie op jaarbasis is afgezwakt, lag die in april nog altijd 7,2 procent hoger dan een jaar eerder.
Het loon van Duitse werknemers steeg wel in het eerste kwartaal met 5,7 procent. Toch gaven huishoudens minder geld uit.
Duitsers besteedden minder geld aan eten, drinken, kleding, schoenen en meubels. Ook kochten ze minder auto's, al heeft dat ook te maken met de verlaging van subsidies voor elektrische auto's. Het bbp kromp hierdoor met 0,3 procent in het eerste kwartaal van 2023. Een kwartaal eerder kromp de economie met 0,5 procent.
Het aantal bouwinvesteringen nam juist toe in het eerste kwartaal van 2023 en steeg met 3,9 procent. Dat is te danken aan het zachte weer in Duitsland, volgens Destatis. Ook ging het de buitenlandse handel in kunststof en metaal voor de wind.
Economen hadden de huidige krimp al voorspeld en verwachten niet dat er een echte economische crisis komt. Vorig jaar groeide de Duitse economie nog met 1,9 procent, ondanks de hoge inflatie in het land en de problemen die de Duitsers hadden in de energievoorziening.
Als het bruto binnenlands product (bbp) twee kwartalen achter elkaar krimpt, is er sprake van een recessie. Wanneer een recessie langer aanhoudt, kunnen bedrijven failliet gaan en stijgt de werkloosheid. Mensen krijgen minder te besteden.