
Leraren dreigen met stakingen als er geen hoger loon komt
Komt die verhoging er niet, dan dreigen de bonden CNV, AOb, FNV en FvOv met acties in het volgende schooljaar.
De vier bonden willen dat het kabinet niet alleen de salarissen voor leraren, maar ook voor onderwijsondersteuners en schoolleiders verhoogt.
De werkdruk voor personeel in het onderwijs is volgens de bonden hoog. Dat komt onder meer door een tekort aan leraren. Door hogere lonen te bieden, moet het vak aantrekkelijker worden.
"Het onderwijs staat al jaren onder grote druk. De kwaliteit van ons onderwijs gaat, ondanks de tomeloze inzet van het onderwijspersoneel, steeds meer achteruit", zegt Daniëlle Woestenberg, voorzitter van CNV Onderwijs.
Ze wijst onder meer op de inflatie, waardoor de koopkracht van onderwijspersoneel een knauw heeft gekregen. Daarom moet er extra loon komen. Zo niet, dan volgen na de zomervakantie harde acties, melden de bonden.
Rijk biedt maximaal 5 procent extra loon
Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) biedt het Rijk een loonsverhoging van hooguit 5 procent, lager dan de inflatie. De salarissen voor leraren op basisscholen en op middelbare scholen zijn vorig jaar aan elkaar gekoppeld om een loonkloof te dichten.
Leraren van basisscholen en middelbare scholen voeren donderdagmiddag al actie voor een beter salaris. Bij een protest in Den Haag overhandigen ze handtekeningen aan onderwijsminister Dennis Wiersma. Daarnaast zijn er manifestaties in Amsterdam, Groningen, Zwolle en Maastricht. Die bijeenkomsten zijn bewust aan het einde van de middag. Overdag hebben leerlingen eindexamens en lessen.
NUjij: Uitgelichte reacties