LISSABON - De Nederlandse zakenman Sander van Gelder wil voor de Portugese kust een kunstmatig eiland aanleggen voor toeristisch vertier. Hij heeft bij de Portugese overheid een plan ingediend dat voorziet in de bouw van hotels, luxueuze woningen, een onderwaterrestaurant en een onderwatertunnel die het eiland met het vasteland moet verbinden.

Met het project is een investering gemoeid van ongeveer 750 miljoen euro, zo liet Van Gelder dinsdag aan het Portugese persbureau Lusa weten. Het eiland is bedoeld als aanvulling op het golfcomplex Vale do Lobo in de Algarve, dat sinds 1977 al eigendom is van Van Gelder. In de jaren zeventig had hij zijn Amsterdamse juwelierszaken verkocht om zijn geluk te beproeven onder de Portugese zon.

Vale do Lobo is vooral populair bij rijke Britse toeristen. Naast enkele golfbanen omvat het complex meer dan duizend villa's en een strand van 2 kilometer.

Levensvatbaar

Van Gelder verwacht nu veel van zijn nieuwe plannen. "Wij hebben de technische know-how hier in Portugal. Economisch gezien geloven wij dat het project levensvatbaar is, omdat de grondprijzen in de regio al tot de hoogste van Europa behoren."

De zakenman denkt dat het eiland in 2020 is aangelegd. Het moet daarna een van de grootste toeristische trekpleisters van Europa worden.

Voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten in het Midden-Oosten zijn Nederlanders nu al druk bezig met het aanleggen van kunstmatige eilanden. Het baggerbedrijf Van Oord kreeg maandag een opdracht met een waarde van 2,5 miljard euro.