CHICAGO - De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing heeft voor rond 5 miljard dollar aan bestellingen ontvangen voor zijn nieuwste uitvoering van de 747. Het betreft toestellen waarmee de Amerikanen hun Europese concurrent Airbus de voet willen dwars zetten.

Uit Japan heeft de vliegtuigbouwer een order voor acht vrachttoestellen uit de serie 747-8 ontvangen, plus een optie op nog eens zes. Cargolux uit Luxemburg heeft Boeing opdracht gegeven tien dergelijke kisten te leveren. Deze luchtvaartmaatschappij heeft een optie voor nog eens tien stuks bedongen.

De twee orders zijn samen circa 5 miljard dollar groot, wat de catalogusprijs van de vrachtversie op 278 miljoen dollar bepaalt. De 747-8 bestaat ook in een passagiersuitvoering. Die heeft in vergelijking met de Boeing 747-400, het grootste bestaande vliegtuig van Boeing, 34 stoelen meer.

Zuinig

Boeing heeft zijn nieuwste model grotendeels gebaseerd op de technieken die eerder zijn aangebracht in een ander jong toestel, de 787. Zo hebben de ontwerpers van de 747-8-lijn de zuinigheid van deze zogeheten 'Dreamliner' overgenomen. Verder beweren de Amerikanen dat de 747-8-toestellen minder lawaai maken en ook minder vuile uitlaatgassen produceren.